Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجتبی یاسینی دلش برای روزهایی تنگ شده که بازارِ سریال‌های مناسبتی و محرمی در تلویزیون داغ بود؛ او این روزها کمتر کار می‌کند و سال‌ها منتظر سرانجامِ حبیب بن مظاهر است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، محرم امسال پررونق‌تر از دو سالی بود که کرونا همه‌چیز را مجازی کرده بود. حتی برنامه‌های تلویزیونی هم از تکیه و حسینیه به سمتِ‌ رقابت‌هایی با طعمِ «حسینیه معلی» رفتند؛ اما سیما امسال هم در دهه محرم سریالی نداشت که رو کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین خاطر، از داخل آرشیو و نوستالژی‌هایی چند ساله، «مختارنامه»، «شب دهم» و خیلی از سریال‌های دیگر به نمایش درآمدند. سریال‌هایی که البته هنوز هم طرفدار دارند و در نظرسنجی جدید صداوسیما هم خودش را نشان می‌دهد. 

البته که خبر رسیده سریال‌های جدیدی همچون «رازهای ناتمام» - زندگی شهید باهنر- شبکه یک سیما، سریال «آتش سرد» شبکه دو و «بی‌نشان» از شبکه سه مهیای آنتن می‌شوند. اما هیچ‌کدام محرمی و مناسبتی نیستند. کارشناسان مذهبی تلویزیون حتماً واقف‌اند که هزاران سوژه در ارتباط با عاشورا و محرم وجود دارد که رسانه‌ملی می‌تواند به آن‌ها بپردازد.

مخصوصاً زمانی که بیش از هر موقعیت دیگری مخاطب به این مفاهیم نیازمند است. معمولاً شبکه‌های مختلف سیما چه در ماه رمضان و چه در ماه محرم عمدتاً به تکرار ساخته‌های سالیان قبل می‌پردازند. در کنار همه شوخی‌های مجازی که با این نوستالژی‌ها خصوصاً "مختارنامه" می‌شود بعضاً بسیاری از مخاطبین علاقه‌مند به دیدنِ مجدد این سریال تلویزیونی‌اند. ناگفته نماند به لحاظ تخصصی شدت تکرار پخش در اکثر مواقع باعث می‌شود آن اثر، جذابیت‌های خودش را به هنگامه پخش‌های مجدد از دست بدهد.

مجتبی یاسینی سریال «طفلان مسلم» را برای تلویزیون ساخته و هنوز هم در پخش‌های مجدد طرفدارهای خودش را دارد، او مثلِ خیلی از قدیمی‌های این روزها کمتر کار می‌کند. البته فیلمنامه‌های ارائه شده زیاد دارد اما در میانِ همه این فیلمنامه‌ها، خیلی پیگیرِ سرانجامِ «حبیب بن مظاهر» است. او اعتقاد دارد این سریال ساخته شود طرفداران بسیاری خواهد داشت. واقعاً دلم می‌سوزد که می‌توانیم اما به نظر می‌رسد که نمی‌خواهیم!

** مجتبی یاسینی کیست و چه اثر ماندگاری ساخته است؟

"طفلان مسلم" جزو آثاری است که همیشه به خصوص در ایام محرم و صفر جایگاه ویژه‌ای در کنداکتور تلویزیون دارند؛ اما به سبکِ برخی از کارهای طولانی و پرخرج تلویزیون نبوده و کسی به نام مجتبی یاسینی به عنوان کارگردان این اثر را به یادگار گذاشته است. یاسینی را شاید بسیاری به یاد نیاورند! کسی که علاوه بر کارگردانی و نویسندگی، وقتی روی صحنه تئاتر و جلوی دوربینِ برخی از کارگردانان توانمند سینمای ایران می‌رفت بسیاری با خودشان می‌گفتند چرا کم بازی می‌کند؟

مثلاً وقتی "شوخی" همایون اسعدیان را به یاد می‌آوریم، نقشِ خاکستری عجیب و غریبی از خودش به یادگار گذاشته، با خودمان می‌گوییم چرا این روزها او این‌قدر از تلویزیون و سینما دور شده و از تجاربش در عرصه بازیگری و کارگردانی استفاده نمی‌شود؟ هنوز هم کارهای ماندگاری مثل "سعید و سارا"، "آقای ساعتچی"، "خانه ما" و آوای بی‌صدا" را نمی‌توان فراموش کرد.

او بعد از ساخت سریال «طفلان مسلم» و چند تله‌فیلم، مدت‌هاست کاری برای تلویزیون نمی‌سازد، مجتبی یاسینی با «حکایتی و حکمتی» مهران مدیری را برای اولین‌بار به دنیای تصویر معرفی کرد.

یاسینی در واکنش به فقدان کارهای مناسبتی و محرمی به خبرنگار تسنیم می‌گوید: صداوسیما باید از فیلمنامه‌نویسان حمایت کند. قطعاً فیلمنامه‌نویسان خوب فراوان‌اند اما آنها هم برای گذران زندگی خود کار می‌کنند و باید تأمین باشند تا بتوانند خوب بنویسند. نباید کارها را به سرعت و به شکل مناسبتی تنها چند ماه قبل از یک مناسبت به افراد بسپاریم تا روند نگارش، کارگردانی، تولید و... با سرعت بالا به نتیجه برسد.

او این روزها مثلِ خیلی از همکارانِ قدیمی‌اش کم پیداست؛ زمانی بازیگرِ فیلم «شوخی» بوده و با عنوان بازی در نقش یک خبرنگار در اثر همایون اسعدیان شناخته می‌شود و در ایام محرم «پیر وفا» به کارگردانی او از شبکه دو پخش شد. اما این روزها کمتر از او کاری می‌بینیم. خودش چنین واکنش نشان می‌دهد: از مدیران باید پرسید که چرا ما نیستیم و قدیمی‌ها از دست‌شان فرار می‌کنند؟ باور می‌کنید بعضی از آنها نمی‌دانند چه وظیفه‌ای روی دوش‌شان است. من دلم تنگ است برای روزهایی که کارهای مناسبتی، عاشورایی و ماه رمضانی تأثیرگذار و جذاب ساخته می‌شد و الان چند سالی است از این خبرها نیست. 

عدم برنامه‌ریزی برای ساخت سریال‌های مناسبتی

کارگردان سریال «طفلان مسلم» تأکید کرد: هنوز هم می‌بینم برای ساخت سریال مناسبتی هیچ برنامه‌ریزی ندارند. فقط می‌خواهند ساخته شود و برایشان اهمیتی ندارد یکی دو ماه مانده به مناسبتی می‌گویند فلان سریال را می‌خواهیم. اینکه با چه کیفیتی ساخته شود هیچ اهمیتی ندارد. در حالی‌که این عجله‌سازی‌ها و شتاب‌زدگی‌ها است که باعث شده سریال‌ها یکی پس از دیگری بیایند و بروند و آن جذابیتِ گذشته را نداشته باشند. 

یاسینی در لا به لای گفت‌وگویش با خبرنگار تسنیم این گلایه‌اش را دوباره تکرار کرد "کماکان تکلیف ساختِ سریال «حبیب بن مظاهر» روشن نشده است. فیلمنامه‌ را ارائه دادیم، به من گفتند "پول نداریم"، راست هم می‌گویند ندارند اما برای ما! برای بعضی‌ها همیشه دارند.  ماجرای حبیب بن مظاهر چیزی نیست که پیش پا افتاده باشد. معلوم است چقدر تحقیق شده. یک سریال بسیار دیدنی است. همه‌چیز در آن وجود دارد؛ چرا نباید کار بشود؟" 

بازخوانی سریالِ «طفلان مسلم»

وقتی به بازخوانی خاطراتش در جریانِ ساخت سریال «طفلان مسلم» می‌پردازد به یک روایت جالب می‌رسد و می‌گوید: "هیچ‌وقت آن روزها از یادم نمی‌رود. خیلی تمرین کردیم؛ یعنی یکسره جلوی دوربین نرفتیم. خیلی از بازیگران سرتمرین گریه می‌کردند. خیلی کار دلی شده بود. یکی از دلایلی که در میان مردم جا افتاد چون بازیگران احساس و عواطف‌شان را خرجِ لحظه به لحظه این سریال کردند. یکی از بازیگران آمد و گفت مادرم به این روضه‌های خانگی می‌رود و جلساتی که خانم‌ها دورِ هم جمع می‌شوند. روزی یکی از این خانم‌ها در جلسه شرکت نمی‌کند و می‌گویند که گویا او شبِ گذشته سریال "طفلان مسلم" را می‌دیده و قلبش گرفته و در بیمارستان بستری شده است. مردم با قصه این سریال آشنا بودند و از این جهت ما رنگ و لعابِ نمایشی هم به این سریال ندادیم و خیلی تعزیه‌گونه بود."

تأثیرات ساخت یک سریال آیینی

او در ادامه به تأثیر دیگر ساخت سریالی به نام‌ «طفلان مسلم» اشاره کرد و افزود: من خوشحالم وقتی در کوچه و خیابان قدم می‌گذارم بیشتر پرچم‌هایی به نام «طفلان مسلم» را می‌بینم. قبلاً هم این اتفاق می‌افتاد اما هیئت‌ها و توجه به شخصیت طفلان مسلم بیشتر شده است. خدا را شکر می‌کنم این سریال ساخته شد تا میزانِ‌توجهات به داستانِ این دو شخصیت بزرگوار در کربلا بیشتر شود. 

یاسینی در پاسخ به این سؤال که چرا بازارِ ساخت کارهای عاشورایی و دینی که به اخلاق و فرهنگ جامعه ما کمک می‌کند در سینما و تلویزیون کم‌رونق شده، اظهار داشت: چرایی آن را از مدیران بپرسید. من ساختِ این کارها را دوست دارم و نسبت به این مفاهیم دغدغه دارم؛  اما هیچ‌وقت هم زیربارِ ساخت این کارها به هر قیمتی نیستم. یعنی سرسری کار کردن برای پُرکردن آنتن! چون از خود حبیب بن مظاهر می‌ترسم و باید حق مطلب را اداء کرد. حیف نیست این کارها ساخته نمی‌شوند و نسبت به این مفاهیم و محتواها، بی‌تفاوتیم؟

مخاطبان تلویزیون هنوز طرفدارِ «مختارنامه»/ سریال شبکه 3 پربیننده‌ترین شدحسینیه‌ تلویزیونی که رکورد شکست/ غوغای استعدادهای حسینی در شبکه سه + فیلمزمانِ پخش سریال شهید باهنر مشخص شد + فیلم و عکسجدیدترین تصویر از بازیگر سریال «سلمان فارسی»/ دوبلور دیگری جلوی دوربین داود میرباقری رفت

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ماه محرم رسانه ملی سریال ماه محرم رسانه ملی سریال حبیب بن مظاهر مجتبی یاسینی طفلان مسلم ساخت سریال سریال ها هنوز هم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۱۰۸۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلمانِ نیک به خدا نزدیک ترند / جایگاه معلم و ارزش علم آموزی از منظر امام رضا(ع)

دوازدهم اردیبهشت سالروز شهادت استاد شهید مطهری، به عنوان روز معلم نامیده شده است. شاید بتوان گفت در بین همه ادیان آسمانی و مکتب‌های موجود در دنیا، بیشترین سفارش و توصیه به علم‌آموزی و تکریم و تجلیل از حق معلم و استاد، در دین مبین اسلام بوده است.

بنابر آیه شریفه «و علّم آدم الأسماء کلّها» خداوند متعال نخستین معلم است و پیامبران الهی که وظیفه تعلیم آیات الهی را بر عهده دارند، همه معلمان بشریت هستند. مقام معلم آن قدر با ارزش است که پیامبر گرامی اسلام(ص) خود را معلم نامیده است: «إنّما بعثت معلّماً».

40 چهارشنبه را میهمان کلمات گهربار و حیات‌بخش حضرت علی بن موسی‌الرضا(ع) هستیم و همراه خوانندگان، شرح یک حدیث رضوی را در گفت‌وگو با اساتید حوزه و دانشگاه بررسی خواهیم کرد. شرح حدیث این هفته را در محضر استاد حوزه و دانشگاه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد باقر ربانی هستیم تا از جام معرفت کلمات رضوی، جان تشنه خویش را سیراب کنیم.

با عرض تبریک روز معّم خدمت شما استاد گرامی، صفحات رواق را منور به روایتی از حضرت رضا(ع) درباره علم آموزی و اهمیت کار معلّمی بفرمایید.

این روز بزرگ که به مناسبت شهادت استاد بزرگ حوزه و دانشگاه حضرت آیت الله شهید مطهری نامگذاری شده است، گرامی می‌دارم و مخصوصاً برای روح پاک آن دانشمند نمونه و دلسوز  پر تلاش، از درگاه خداوند طلب رحمت و رضوان دارم و به همه اساتید کشور عزیزمان ایران، این روز بزرگ را تبریک و تهنیت عرض می کنم. همان‌طور که می‌دانید اسلام، تأکید بسیاری بر ارزش ذاتی علم و تعلیم و تعلم آن دارد تا جایی که بسیاری از آیات قرآن و روایات پیامبر و اهل بیت(ع) در این باره وارد شده است. بنابر آیه شریفه «و علّم آدم الأسماء کلّها»، خداوند متعال نخستین معلم است و پیامبران الهی که وظیفه تعلیم آیات الهی را بر عهده دارند، همه معلّمان بشریت هستند. مقام معلّم آن قدر با ارزش است که پیامبر گرامی اسلام(ص) خود را معلّم نامیده است: «إنّما بعثت معلّماً»

از امام رضا(ع) که خود ملقّب به عالم آل محمد(ص) است و معلم همه بشریت نیز روایاتی در این باب نقل شده که یکی از مهمترین آنها روایتی است که به نقل از پدران خود و آنها هم به نقل از پیامبر گرامی اسلام(ص) نقل فرموده‌اند که آن حضرت فرمود: «طَلَبُ اَلْعِلْمِ فَرِیضَةٌ عَلَی کُلِّ مُسْلِمٍ، فَاطْلُبُوا اَلْعِلْمَ مِنْ مَظَانِّهِ، وَ اِقْتَبِسُوهُ مِنْ أَهْلِهِ، فَإِنَّ تَعْلِیمَهُ لِلَّهِ حَسَنَةٌ، وَ طَلَبَهُ عِبَادَةٌ، وَ اَلْمُذَاکَرَةَ فِیهِ تَسْبِیحٌ، وَ اَلْعَمَلَ بِهِ جِهَادٌ، وَ تَعْلِیمَهُ مَنْ لاَ یَعْلَمُهُ صَدَقَةٌ، وَ بَذْلَهُ لِأَهْلِهِ قُرْبَةٌ إِلَی اللَّهِ، لِأَنَّهُ مَعَالِمُ اَلْحَلاَلِ وَ اَلْحَرَامِ، وَ مَنَارُ سَبِیلِ اَلْجَنَّةِ، وَ الْمُؤْنِسُ فِی اَلْوَحْشَةِ، وَ اَلصَّاحِبُ فِی اَلْغُرْبَةِ وَ اَلْوَحْدَةِ، وَ اَلْمُحَدِّثُ فِی اَلْخَلْوَةِ، وَ اَلدَّلِیلُ عَلَی اَلسَّرَّاءِ وَ اَلضَّرَّاءِ، وَ اَلسِّلاَحُ عَلَی اَلْأَعْدَاءِ، وَ اَلزَّیْنُ عِنْدَ اَلْأَخِلاَّءِ، یَرْفَعُ اَللَّهُ بِهِ أَقْوَاماً وَ یَجْعَلُهُمْ فِی اَلْخَیْرِ قَادَةً». در این روایت زیبا، امام رضا(ع) از قول پیامبر(ص) به ارزش ذاتی علم و لزوم تعلیم و تعلم و دلایل اهمیت علم نزد شارع مقدس اشاره می‌فرمایند. در این روایت، و به جهت مناسبتی که می‌خواهیم در این باره بحث کنیم، به شرح فقره‌ای از این روایت که درباره معلّم و ثواب تعلیم و دلایل این ثواب آمده است اشاره مختصری خواهم داشت.

امام رضا(ع) چه توصیه‌ای درباره شخصیت معلم و اینکه استاد و مربی چه خصوصیاتی باید داشته باشد دارند؟

امام رضا(ع) در جمله «فَاطْلُبُوا الْعِلْمَ فِی مَظَانِّهِ» اشاره نموده‌اند به اینکه در هر جا که مسلمان احتمال دهد علم وجود دارد، باید برای دریافت آن اقدام کند. در جمله بعدی امام اشاره به این موضوع دارند که «وَ اقْتَبِسُوهُ مِنْ أَهْلِهِ» یعنی علم را از اهل آن بگیرید» گر چه با توجه به فقره اول که گذشت، طلب علومی که معارف دینی نیستند حتی اگر نزد مشرک باشند، ضروری و واجب بوده و گمشده عاقل یا مؤمن تلقی شده اند اما علوم مربوط به دین و معارف دینی را باید از افرادی که شایستگی آن را دارند دریافت کرد و با توجه به سخن امیرالمؤمنین علی(ع) که تبعیت از اهل بیت(ع) و عدم پیشی گرفتن از ایشان را توصیه و عقب ماندن از آنها را نهی نمودند، اهل بیت(ع) کارشناسان واقعی علوم دینی بوده و مسلمانان تنها مجاز هستند علوم دین را از ایشان دریافت کنند. چنان که فرموده‌اند: «بر آنها پیشی مگیرید که گمراه می شوید و از آنان پس نمانید که تباه می‌شوید»

امیرالمؤمنین(ع) در جای دیگر فرموده‌اند: «ای کمیل! علم و معارف و اعتقادت را جز از ما نگیر تا از ما باشی». حدیث مزبور، دریافت علم از کسانی که علوم اهل بیت(ع) را نشر می‌دهند رد نمی‌کند، زیرا گرفتن علم از فقها و نشردهندگان علوم اهل بیت(ع) به نوعی گرفتن علوم از اهل بیت(ع) است.

پس معلوم شد که در علم‌آموزی غیر معارف دینی، باید انسان حتی اگر فقط در دست کفار و مشرکان این علم وجود دارد از آنها اخذ کند ولی در علوم دینی، کسب معارف فقط باید از طریق اهل بیت(ع) باشد. پس طلب علمی که واجب شده است بر همه مسلمانان؛ طریقی دارد که رکن اصلی این طریق معلم و استاد است. در ادامه این روایت، برخی امتیازها و نقاط مثبت تعلیم و تعلم بیان شده است.

از این امتیازها مخصوصاً در ثواب شغل معلمی برای خوانندگان رواق بگویید تا جامعه ما، ارزش معلّم را بیشتر بداند و از ایشان تکریم کند؟

حضرت علی بن موسی الرضا(ع) در ادامه اشاره به این مطلب دارند که یاد دادن و آموزش علم به دیگران اگر برای خدا باشد، حسنه و نیکی است «تَعلیمه لِلهِ حَسَنَة؛ یادگیری علم برای خداوند حسنه است». در فقره بعدی حضرت می‌فرمایند که مذاکره علم، تسبیح خداست: «الْمُذَاکَرَةِ فِیهِ تَسْبِیحٌ.» یعنی سر کلاس نشستن و درس معلم و استاد را گوش دادن، همتراز تسبیح خداوند متعال است. در روایات داریم که یک ساعت در طلب علم بودن بهتر از احیای یک شب و یک روز در طلب علم بودن بهتر از سی ماه روزه است. سپس حضرت به یک امتیاز دیگر معلّمان اشاره دارند و می فرمایند، آموزش علم به دیگران، صدقه است: «تَعْلِیمُهُ مِنْ لَا یَعْلَمُهُ صَدَقَهَ» از دیدگاه امام رضا(ع) آموزش علم به افرادی که نمی‌دانند، نوعی صدقه است چرا که صدقه، به کمک مالی محدود نمی‌شود، بلکه شامل هر کار خوبی می‌شود، چنان که در روایت دیگری فرموده‌اند: «کل معروف صدقة».

امتیاز مهم دیگری که حضرت به آن اشاره می‌فرمایند، این است که معلم اگر علم خود را به اهل آن یاد بدهد و آنها را تربیت کند، موجب قرب و نزدیکی او به خداوند می‌شود و می‌توان گفت معلمانِ نیک، به خدا نزدیکترند. جمله «بَذلُهُ لِأَهْلِهِ قُرْبَةٌ إِلَی اللهِ» دلالت بر این مطلب دارد.

بنا بر آنچه گفته شد، مقام معلم بسیار بالا و والا است و همان طور که مرحوم امام خمینی(ره) فرمودند: «معلمی شغل انبیاست». یعنی اگر بخواهیم کسی و شغلی را همتراز شغل انبیاء معرفی کنیم، شغل شریف «معلمی» است.

با توجه به این حدیث شریف، خطاب به جامعه و مسئولان و نیز معلمان عزیز چیست؟

گرچه فرصت و مجال بسیار کوتاه بود تا این حدیث زیبا و پر معنا را شرح دهیم، لیکن خلاصه و پیام آن را می‌توان برای معلمان عزیز این دانست که قدر این شغل مهم را بدانند و آن را با هیچ بهای مادی تعویض ننمایند و اخلاص و تقرب الهی را هدف خود در این شغل مهم قرار دهند. پیام دوم خطاب به مسئولان و جامعه است، همان گونه که احترام و تجلیل از انبیای الهی لازم است، باید جانشینان آنان در تعلیم و ارشاد دیگران به معرفت و بینش را تکریم و تعظیم کنند و به گونه‌ای شود که شغل معلمی در جامعه از احترام و ارزشی فوق‌العاده برخوردار شود.

منبع: روزنامه قدس مریم احمدی شیروان

دیگر خبرها

  • عمو پورنگ به «لالایی» نزدیک شد و تلویزیون به سریالی فوتبالی!
  • پیشرفت ۶۰ درصدی طرح احداث محل های اسکان پرستاران بیمارستان امام حسین (ع)تربت حیدریه
  • انحراف مینی بوس در اتوبان پیامبر اعظم(ص) ۸ نفر را راهی بیمارستان کرد
  • انحراف مینی بوس در تبریز هشت نفر را راهی بیمارستان کرد
  • معلمانِ نیک به خدا نزدیک ترند / جایگاه معلم و ارزش علم آموزی از منظر امام رضا(ع)
  • معلمانِ نیک به خدا نزدیک ترند
  • تجهیز بیمارستان امام حسین (ع) شهرستان هشترود به دستگا‌های جدید
  • ۲ خط قرمز در صداوسیما که «نون خ» به آنها نزدیک شد/برای صحبت از فصل ششم هنوز زود است
  • ۲ خط قرمز در صدا وسیما که «نون خ» به آنها نزدیک شد/برای صحبت از فصل ششم هنوز زود است
  • واکنش تهیه‌کننده «نون خ» به اعتراض یک خواننده درباره استفاده بی‌اجازه از آثارش +فیلم